enes

Yurtdışı sürelerinin borçlanılması sonucunda aylık bağlanabilmesinin şartları nelerdir?

Yurtdışı Sürelerinin Borçlanılması Aylık Bağlanması

Borçlanma sonucunda malullük, yaşlılık ya da emekli aylığı bağlanabilmesi için; Yurda kesin dönüş yapmış olmak, Söz konusu aylık için gerekli asgari süre/gün karşılığı kadar ödeme yapmış olmak, Aylık bağlamaya ilişkin diğer şartları yerine getirmiş olmak (sigortalılık süresi, yaş vb), Yazılı istekte bulunmak, şartlarının birlikte yerine gelmesi gerekmektedir.  

Devamını Oku

Ülkemize gelen tüm soydaşlarımıza yurtdışı borçlanmasından yararlanma hakkı tanınmış mıdır?

Ülkemize Gelen Soydaşlarımıza

Ülkemize gelen soydaşlarımızın iskanı ile ilgili kanunlarda sadece Bulgaristan’dan gelenler için “zorunlu göç” ifadesi kullanıldığından, yalnızca zorunlu göç nedeniyle bu ülkeden gelen vatandaşlarımız söz konusu düzenleme ile öngörülen borçlanma hakkından yararlandırılmaktadır. Bu ülkeden kendi istekleri ile gelerek Türk vatandaşlığına geçenlerin Türk vatandaşı değilken geçirdikleri sürelere ilişkin borçlanma talepleri kabul edilmemektedir.

Devamını Oku

Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutularak ülkemize gelenlerin borçlanma hakkının kapsamı nedir?

Bulgaristan'dan Zorunlu Göçe

Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutularak ülkemize gelenler sadece bu ülkedeki çalışma sürelerini borçlanabilirler. Bu çalışma süreleri arasında veya sonunda boşta geçen (çalışılmayan) sürelerle ev kadınlığında geçen süreler, borçlanma kapsamı dışında tutulmaktadır.  

Devamını Oku

Zorunlu göçe tabi tutulduktan sonra Türk vatandaşlığına geçenlerin yurtdışı borçlanması hakkından yararlanabilmesi için aranan şartlar nelerdir?

Türk Vatandaşlığına Geçenlerin Borçlanmasından

*Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden 1/1/1989 tarihinden 8/5/2008 tarihine kadar zorunlu göçe tabi tutulduktan sonra Türk vatandaşlığına geçenlerin geldikleri ülkedeki hizmetlerinin borçlanma yoluyla değerlendirilmesi imkanı getirilmiştir. Söz konusu borçlanma hakkından yararlanabilmek için aranan şartlar şunlardır. – 1/1/1989 tarihinden 8/5/2008 tarihine kadar geldikleri ülke tarafından zorunlu göçe tabi tutulmuş olmak. – Zorunlu göçten sonra Türk vatandaşı olmak. – Türkiye’de ikamet etmek. ...

Devamını Oku